Naar de inhoud

Veilig gebruik tuigage


Weet u zeker dat uw mast blijft staan bij slecht weer? De krachten op de onderdelen van de mast zijn namelijk met weinig wind al zeer groot. De mast, giek en spiboom, verbonden door staand en lopend want zijn geschikt om de zeilen optimaal te kunnen gebruiken. Maar hoe  vaak controleert u de tuigage op stevigheid en slijtage?


Geef uw tuigage aandacht

De tuigage krijgt over het algemeen te weinig aandacht. Vaak blijft de mast staan, ook in de winterperiode. En als de mast eraf gaat, wordt de mast ongezien opgeborgen en weer geplaatst. Terwijl de winterperiode juist het moment is om de mast eens goed na te kijken.

 

En dan gaat het wel eens fout. Onder de minst prettige omstandigheden of tijdens een wedstrijd, brengt het ‘verspelen’ van de tuigage een gevaarlijke situatie met zich mee. Het breken van een enkel onderdeel, zoals een spanner, een toggle of een connector, kan leiden tot het overboord slaan van mast, giek en zeilen, waarbij het te hopen is dat er geen persoonlijke ongelukken voordoen. Een klein gebrek kan soms grote gevolgen hebben.

 

Controlelijst Tuigage

Omdat er geen ISO-norm voor tuigage is heeft HISWA een ‘Controlelijst tuigage’ ontwikkeld voor tuigage met een aluminium mast. Met experts uit de sector is besproken welke onderdelen van de tuigage beoordeeld moeten worden en aan welke eisen de onderdelen moeten voldoen. En omdat bij tuigage alles-aan-alles is verbonden, is het van belang dat in een vroeg stadium een klein gebrek wordt gevonden om later grotere schade te voorkomen. Met deze Controlelijst komt er uniformiteit in de inspectie van tuigage.

Tevens stelde de experts de vraag wanneer een tuigage zou moeten worden beoordeeld. Elk schip is uniek, elk vaargebied kent zijn eisen en elk gebruik is anders. Toch hebben de experts een richtlijn opgesteld, met onderscheid naar vaarfrequentie, vaarintensiteit en vaargebied.

 

Lees meer over tuigage

  Vind een boot

  Gebruikt  Nieuw
  Soort
  motorboot  zeilboot
  Prijs
  Lengte
  Zoeken bij
  Alle HISWA-leden
  Alleen HISWA-makelaars