Naar de inhoud
Home > Voor watersporters > Zorgeloos varen > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


Altijd al willen weten wat de letters HISWA betekenen? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen - en hun antwoorden - over HISWA.


Mocht uw vraag er niet bij staan, kunt u zelf een vraag stellen.

 


 

Wat betekenen de letters HISWA?

HISWA stond oorspronkelijk voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport. Tegenwoordig gebruiken we die afkorting niet meer en staat HISWA voor de brancheorganisatie van de watersportindustrie.

 

 

 

 

 

Wie organiseert de HISWA-beurzen?

De HISWA-beurs in het voorjaar wordt georganiseerd door Amsterdam RAI. HMM Exhibitions organiseert - onder auspiciën van HISWA Vereniging  - de HISWA te water op de NDSM-werf in Amsterdam die in september plaastvindt.

 


 

Wat is HISWA Vereniging?

HISWA Vereniging is de brancheorganisatie van ondernemingen in de watersportindustrie. U kunt ons vergelijken met BOVAG. HISWA-bedrijven hanteren verplicht de HISWA Algemene Voorwaarden en kunt u herkennen aan het rood-wit-blauwe HISWA-schild.

 

 

 

Waaruit bestaat de watersportindustrie?

De watersportindustrie bestaat uit bijna 4.500 bedrijven, waar ongeveer 30.000 mensen werken. Jaarlijks bedraagt de omzet ± 3 miljard euro. Het is een veelzijdige branche.

 

HISWA Vereniging onderscheidt dertien bedrijfsgroepen:

 • Jachtbouw
 • Jachthaven en stalling
 • Verhuur pleziervaartuigen
 • Zeil- en vaaropleidingen
 • Dealers en detailhandel
 • Importeurs pleziervaartuigen
 • Toeleveranciers
 • Importeurs motoren
 • Jachtservice
 • Makelaars
 • Experts
 • Zeilmakers, tuigers en stoffeerders
 • Architecten
 

Wat doet HISWA Vereniging voor mij als watersporter?

HISWA Vereniging zorgt voor onbezorgd vaarplezier. Daarom behartigen we de belangen van watersportbedrijven én watersporters bij de overheid.

 

We maken ons bijvoorbeeld sterk voor ruimere openingstijden van bruggen en sluizen, meer aanlegmogelijkheden en het tijdig uitbaggeren van vaarwegen. 

 


 

 

 

Wat doet HISWA Vereniging voor haar leden?

We zorgen ervoor dat watersportondernemers kunnen ondernemen. We onderhouden intensief contact met overheden over bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving die gevolgen hebben voor (de bedrijfsvoering van) watersportondernemers. Daarnaast behartigen we op regionaal, nationaal en internationaal niveau de belangen van de watersportindustrie.

 

HISWA-leden:

 • krijgen individuele ondersteuning of advies
 • profiteren van kortingen
 • kunnen voortdurend een beroep doen op de kennis van onze experts
 • hebben recht op speciale, vaak gratis producten en diensten

Meer over het lidmaatschap van HISWA.

 

Waarom voor een HISWA-bedrijf kiezen?

Watersportbedrijven die bij HISWA Vereniging zijn aangesloten geven u extra zekerheid en duidelijkheid. Vraag altijd naar de HISWA Algemene Voorwaarden oftewel de “kleine lettertjes”.

 

 

 

 

 

 

 

Welke zekerheden bieden de HISWA Algemene Voorwaarden?

Veel. De HISWA Algemene Voorwaarden zijn in overleg met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld. Hierdoor zijn evenwichtige voorwaarden tot stand gekomen, die zowel rekening houden met de belangen van de ondernemer als van u als watersporter. Alle rechten en plichten van beide partijen zijn erin beschreven. Dat geeft u extra zekerheid en duidelijkheid.

 

De voorwaarden zijn gekoppeld aan een geschillenregeling, die uitgevoerd wordt door de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag. HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van het bindende advies van deze commissie.

 

Welke HISWA-voorwaarden zijn er?

Voor elke soort transactie of bedrijfsgroep gelden HISWA Algemene Voorwaarden. Voor het huren van een boot tot en met bemiddeling, voor het kopen van een boot tot en met het varen met schipper.

 

Overzicht HISWA Algemene Voorwaarden


 

Waar vind ik HISWA-leden?

HISWA Vereniging beheert de grootste databank op het gebied van de watersport. In Vind een bedrijf vindt u alle informatie van alle watersportbedrijven. In deze watersportgids kunt u op naam, plaats en soort bedrijf zoeken. Het is mogelijk een selectie van alleen HISWA-bedrijven te maken.

 

 

Vind een boot

Gebruikt  Nieuw
Soort
motorboot  zeilboot
Prijs
Lengte
Zoeken bij
Alle HISWA-leden
Alleen HISWA-makelaars