Naar de inhoud

Jachthaven zoeken


Bent u bezig met het plannen van uw vaarvakantie? Dan is het raadzaam om ook te kijken naar de jachthavens die u onderweg wilt aandoen. Hoe kiest u de juiste jachthaven?

 

De keuze hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen en eisen. Zoekt u bijvoorbeeld een jachthaven met veel voorzieningen voor kinderen? Of heeft een kleinschalige jachthaven met een paar ligplaatsen uw voorkeur? Zoekt u alleen een tijdelijke ligplaats of wilt u uw boot ook in de winterberging van de jachthaven kwijt?

 

In elk geval een veilige en schone jachthaven is het halve plezier. Waar moet u dan op letten. HISWA geeft tips en beantwoordt de 10 meest gestelde vragen over de keuze van een jachthaven. 

1. Hoe vind ik een geschikte jachthaven?

In Vind een bedrijf kunt u zoeken naar jachthavens. U vindt dan allerlei soorten jachthavens: grote, kleine, luxe, eenvoudige, landelijke en stadshavens. Voor ieder wat wils. Liggen er alleen motorboten en bent u een zeiler, dan voelt u zich waarschijnlijk meer thuis in een jachthaven waar meer zeiljachten liggen. U ziet ook welke  voorzieningen een jachthaven heeft.

 

Wilt u veiligheid en zekerheid? Kies dan voor een jachthaven die lid is van HISWA Vereniging. Die hanteren de HISWA Algemene Voorwaarden voor Lig- en Bergplaatsen die samen met ANWB en Consumentenbond zijn opgesteld. 

 

2. Waar wil ik varen?

De ligging van de jachthaven is van groot belang voor uw keuze. Let op de nautische voorwaarden die u stelt: vaardiepte, bruggen, maximale vaarsnelheid. Bedenk of u vooral buitengaats, op de Waddenzee, het IJsselmeer of de binnenwateren wilt varen. Kijk ook naar de reisafstand en bereikbaarheid vanaf uw woonadres.

 

 

3. Welke voorzieningen wil ik hebben?

Sommige watersporters prefereren een haven met eenvoudige voorzieningen, andere willen meer luxe en comfort. Dit hangt ook af van uw reisgezelschap of gezin.

 

Zaken waar u op kunt letten:
- speelvoorzieningen voor kinderen
- horecavoorzieningen
- sanitaire voorzieningen (luxe of juist eenvoudig)
- watersportwinkel op het terrein of in de buurt
- brandstof- en/of vuilwaterstation
- milieustraat voor uw afval
- (winter)stalling
- reparatie- en/of onderhoudsafdeling

 

 

 

 

 

4. Welke rechten en plichten heb ik op een jachthaven?

HISWA-leden gebruiken een standaardhuurovereenkomst waarin de rechten en plichten van u en van de jachthaven staan. Hieraan zijn de HISWA Voorwaarden Huur en Verhuur Lig- en Bergplaatsen gekoppeld. Wat toegestaan is op de jachthaven staat in het PDF-bestandHaven- en Werfreglement vermeld. U kunt hierbij denken aan overnachten op de boot, zwemmen in de haven of onderhoudswerk (laten) verrichten aan uw boot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Is reistijd belangrijk?

Afhankelijk van de wijze waarop u uw schip gebruikt, is reistijd belangrijk. Vaart u alleen in de weekenden of tijdens vakanties of wilt u ook vaak ’s avonds nog even een stukje varen? Houd rekening met de tijd en de afstand die u nodig heeft om bij uw boot te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Waaraan herken ik een milieubewuste jachthaven?

Een milieubewuste jachthaven is erkend door de Blauwe Vlag. Als deze vlag bij de jachthaven van uw keuze wappert, betekent dit dat het bedrijf de zorg voor het milieu hoog in het vaandel heeft. De jachthaven is schoon en veilig.

 


 

 

7. Wat gebeurt er als ik mijn boot verkoop?

Wanneer u uw boot verkoopt, en u huurt een bergplaats bij een jachthaven, dan moet u op tijd de huurovereenkomst opzeggen. Hoe u dat doet, staat vermeld in de HISWA Algemene Voorwaarden Huur en Verhuur Lig- en/of Bergplaatsen.

 

Heeft u een andere boot aangeschaft dan moet er ook een nieuwe huurovereenkomst opgemaakt worden. Zonder opzegging blijft de ligplaats voor u en in combinatie met uw boot gewoon voor u gereserveerd.

 

 

8. Moet mijn gasinstallatie gekeurd zijn?

Sommige jachthavens stellen als eis dat alleen boten met een goedgekeurde gasinstallatie in de jachthaven mogen afmeren. Dit is voor uw veiligheid en die van uw medewatersporters. Gasinstallaties moeten elke drie jaar gekeurd worden. PDF-bestandErkende gasinstallatiebedrijven werken volgens een speciale gascontrolelijst.

 

 

 

 

 

 

 

9. Onder welke voorwaarden verhuren HISWA-jachthavens ligplaatsen?

HISWA-jachthavens werken met een standaardhuurovereenkomst, gekoppeld aan de HISWA Algemene Voorwaarden Huur en Verhuur Lig- en/of Bergplaatsen. Deze voorwaarden zijn, in overleg met de ANWB en Consumentenbond, opgesteld en zijn dus ‘consumentvriendelijk’. Een ander voordeel is dat u een geschil met de jachthaven door de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag kan laten beoordelen. Bovendien staat HISWA Vereniging borg voor haar leden als een HISWA-lid onverhoopt een bindend advies van deze Geschillencommissie niet nakomt.

 

 

10. Hoe zeg ik de huur van mijn ligplaats op?

Uiterlijk drie maanden vóór het begin van de nieuwe huurperiode moet de jachthaven uw opzegging hebben ontvangen. Dit staat vermeld in de HISWA Algemene Voorwaarden Huur en Verhuur Lig- en/of Bergplaatsen. Deze termijn geldt ook voor de verhuurder als hij de ligplaats wil opzeggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Vind een boot

Gebruikt  Nieuw
Soort
motorboot  zeilboot
Prijs
Lengte
Zoeken bij
Alle HISWA-leden
Alleen HISWA-makelaars