Naar de inhoud
Home > Voor watersporters > Boot kopen > Vijf HISWA-koopzekerheden

Vijf HISWA-koopzekerheden


U bent een stapje verder bij het kopen van uw eigen boot. U weet precies wat u zoekt, nu nog het juiste exemplaar vinden. HISWA-bedrijven begeleiden u graag bij uw aankoop. Zij bieden maar liefst vijf zekerheden. De vijf koopzekerheden van een HISWA-bedrijf:

1. Betrouwbaarheid en veiligheid
2. Goed begeleide transacties
3. Compleet en actueel aanbod van boten
4. Deskundig advies
5. Extra garantie mogelijk

 

Waar vindt u boten?

Bij Vind een boot staan nieuwe en gebruikte boten die te koop liggen bij HISWA-leden. U vindt hier niet het aanbod van particulieren.

 

Waar kunt u het beste een boot kopen?

Een nieuwe boot kunt u kopen bij:

  • een HISWA-bedrijf (werf, dealer of importeur)

Een gebruikte boot kunt u kopen bij:

  • een HISWA-bedrijf (werf, dealer of importeur)
  • een HISWA-makelaar

  • een HISWA Qualified Yacht Broker (erkende en gecertificeerde makelaar)

In Vind een bedrijf vindt u alle watersportbedrijven van Nederland en kunt u zien welke HISWA-lid zijn.

 

Als u kiest voor een werf, dealer of importeur

Als u kiest voor een werf, dealer of importeur die lid is van HISWA Vereniging, is het bedrijf uw contractpartner. Een watersportbedrijf dat lid is van HISWA Vereniging biedt zekerheid. Elk HISWA-bedrijf gebruikt verplicht de consumentvriendelijke HISWA Algemene Voorwaarden die samen met de ANWB en de Consumentenbond zijn opgesteld. Alle rechten en plichten zijn meteen duidelijk, voor u als koper en voor de verkoper, het HISWA-bedrijf.

 

Als u bij het kopen van een gebruikte boot, kiest voor een makelaar

Bij het kopen van een gebruikte boot via een makelaar, is de verkoper vaak een particulier. Uw contractpartij is dus niet de makelaar, maar de particulier. De makelaar bemiddelt en is een tussenpersoon. Met de koop of verkoop van een boot zijn vaak grote bedragen gemoeid. U wilt daarom zeker weten dat u uw transactie op betrouwbare wijze begeleid wordt. Een HISWA-makelaar biedt u deze zekerheid. Alle HISWA makelaars hanteren verplicht de HISWA Algemene Voorwaarden Bemiddeling. Deze verplichten de HISWA-makelaar duidelijk te beschrijven hoe de geldstromen bij een transactie verlopen. Daarmee is vooraf de geldstroom duidelijk afgesproken en u weet precies waar u aan toe bent. Het is de schrik van elke koper; u betaalt, maar de boot wordt niet geleverd. Via een HISWA-makelaar is dit uitgesloten. De financiële transactie is vooraf duidelijk vastgelegd.

Het aanbod van de HISWA Makelaars vindt u hier.

 

Als u bij het kopen van een gebruikte boot, kiest voor een HISWA Qualified Yacht Broker

Een HISWA Qualified Yacht Broker is ook een makelaar, een EMCI-gecertificeerde makelaar. Bij een HISWA Qualified Yacht Broker krijgt u maximale zekerheid. Deze makelaars gaan een klein stapje verder. Ze zijn bijvoorbeeld gekwalificeerd om taxaties van boten te verrichten. Deze taxaties worden erkend en gewaardeerd door financiële instellingen, de fiscus en rechtbanken. Verder bent u bij een HISWA Qualified Yacht- & Ship Broker ervan verzekerd dat de transactie verloopt via een onafhankelijke stichting derdengeldrekening. Pas als de boot is geleverd betaalt de makelaar de koopsom uit aan de verkoper. De verkoper ontvangt zijn geld binnen twee dagen na de levering. Dit betekent maximale zekerheid voor alle betrokkenen.

 

Hoe zit het met garantie?

Uiteraard hanteren alle HISWA-bedrijven de regels voor het geven van de wettelijke garantie op nieuwe en gebruikte boten. Vraag bij het HISWA-bedrijf naar dit garantiebewijs.

 

Heeft u een probleem met de verkoper?

Bent u in een conflict terechtgekomen met het HISWA-bedrijf? Dan kunt u dit geschil voorleggen aan de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie. Beide partijen (u en dn het bedrijf) moeten zich verplicht houden aan de uitspraak van deze geschillencommissie.

 

Verkeert de gebruikte boot in goede staat?

Het is raadzaam om bij een gebruikte boot een aankoopkeuring te laten doen door een erkende jachtexpert, de HISWA Qualified Yacht Surveyor. Deze erkende expert werkt met het standaard HISWA Keuringsrapport en kan (verborgen) gebreken opsporen. Hierdoor kunt u een goede afweging maken en/of nogmaals in onderhandeling treden over de koopprijs.

 

Nieuwbouw jachten moeten voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de Wet Pleziervaartuigen. Deze eisen garanderen dat het jacht voor het bestemde vaargebied veilig is gebouwd.

 

Hoe weet u of een boot zeewaardig is?

Er zijn vier categorieën die een indicatie geven of een boot ontworpen is voor groot of juist klein water:

A: oceaan

B: zee

C: kust, kustwateren, baaien, riviermondingen, meren en rivieren

D: kleine meren, rivieren en kanalen

Maar zeewaardigheid is voor een groot deel afhankelijk van de deskundigheid van de bemanning. Op het CE-plaatje op uw boot ziet u in welke ontwerpcategorie de boot valt.

 

Wat staat er in een koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst wordt toegepast bij de verkooptransactie. Alleen bij een koopovereenkomst tussen u en een HISWA-bedrijf zijn de HISWA Algemene Voorwaarden van toepassing (niet bij een koopovereenkomst tussen twee particulieren).

In de HISWA-koop/verkoopovereenkomst legt u samen met HISWA-bedrijf alle afspraken vast zoals de namen van de contractanten, omschrijving van de boot, prijs, betalingscondities, levering en wat er gebeurt als één van de betrokkenen de gemaakte afspraken niet nakomt. De HISWA-koop/verkoopoverkomst kan nog meer omvatten, zoals afspraken over de uitkomst van een aankoopkeuring door een onafhankelijk jachtexpert. Het opstellen van een koop/verkoopoverkomst betreft altijd maatwerk. Een taak die bij een HISWA-makelaar in vertrouwde handen is.

 

Wat staat er in een bemiddelingsovereenkomst?

Een particulier kan zijn boot via een HISWA-makelaar verkopen. In dat geval geldt de HISWA-bemiddelingsovereenkomst en zijn de HISWA Voorwaarden Bemiddeling Vaartuigen van toepassing.

 

Hoe zit het met de verzekering?

U kunt een verzekering afsluiten om de risico's van schade, verlies of diefstal af te dekken. Een bootverzekering betreft altijd maatwerk, afgestemd op het type boot, ligplaats, gebruiksdoeleinden en vaargebied. De HISWA-makelaar kan u adviseren u over een passende dekking en kan u van dienst zijn bij het afsluiten van een verzekering.

 

En de financiering?

De aankoop van een boot is een flinke investering. De meeste kopers sluiten een financiering af om de aanschaf van een boot mogelijk te maken. Een HISWA-makelaar kan u adviseren over een geschikte financieringsvorm.

 

Moet u uw boot registreren?

U kunt zowel een nieuwe als een gebruikte boot laten registreren bij het Nederlandse kadaster. Dit is niet verplicht. Het eigendom van een boot ligt daarmee onweerlegbaar vast. Bij een scheepshypotheek is registratie wel verplicht. Ook bij nieuwbouw wordt registratie aanbevolen, om het eigendom meteen goed vast te leggen.

Als u een geregistreerde boot wilt kopen of verkopen, moet u naar een notaris. Die is bevoegd om een akte van levering op te maken. Vanwege de vele voordelen voor de eigenaar is HISWA een voorstander van scheepsregistratie. Desgewenst kan een HISWA-makelaar de procedure voor u verzorgen.

Als u uw boot heeft geregistreerd, krijgt uw boot binnen drie maanden een goed zichtbaar nummer. Het Kadaster voert dit zogenaamde 'brandmerken' uit. Op stalen boten wordt het registratienummer meestal ingebeiteld. Polyester boten krijgen een niet te verwijderen registratieplaatje. De meeste pleziervaartuigen worden geregistreerd in de rubriek B (Binnenschepen). Als u geregeld buitenlandse havens aandoet, is registratie in de rubriek Z (Zeeschepen) aan te bevelen.

 

Boot gekocht? Laat hem keuren!


Download de PDF-bestanduitgebreide HISWA-checklist Kopen van een boot.

 


Vind een boot

Gebruikt  Nieuw
Soort
motorboot  zeilboot
Prijs
Lengte
Zoeken bij
Alle HISWA-leden
Alleen HISWA-makelaars