Naar de inhoud
Home > Voor watersporters > Boot kopen > Keuren en onderhouden

Keuren en onderhouden


Gefeliciteerd met de (voorgenomen) aankoop van uw boot! U gaat ervan uit dat alles in orde is. Wilt u graag zeker weten wat de staat van onderhoud is en of er geen (verborgen) gebreken zijn? Schakel dan een expert in. Niet alleen bij de aankoop, maar ook voor een regelmatige check.


Waar kunt u uw boot laten keuren?

Laat uw boot keuren door een HISWA-expert. In Nederland mag iedereen die zich met jachtexpertise bezighoudt, expert noemen. De experts die lid zijn van HISWA Vereniging voldoen echter aan bepaalde kwaliteitseisen zoals ervaring en opleidingsniveau: de HISWA Qualified Yacht Surveyors. Ze werken objectief en zijn onafhankelijk.

 

Welke zekerheden biedt een HISWA-expert?

De HISWA-experts hanteren verplicht de HISWA Algemene Voorwaarden voor Expertise.

 

Waar vind ik een HISWA-expert?

Bij Vind een bedrijf vindt u het overzicht van alle HISWA-experts.

 

Wat doet een HISWA-expert?

U kunt een HISWA-expert inschakelen voor een:

  • Aankoopkeuring
  • Taxatie
  • Deelexpertise
  • Deskundigenrapportage bij rechtszaken
  • Bouwbegeleiding 

Wilt u de waarde van uw boot weten?

De waarde van een boot hangt van een groot aantal factoren af. Bouwmateriaal, staat van onderhoud, afwerking en leeftijd zijn een aantal van die aspecten. Een HISWA-expert kan een dergelijke taxatie uitvoeren.

 

Hoe ziet een keuring eruit?

Een HISWA-expert gebruikt voor de keuring een standaard HISWA-keuringsrapport. Hij bekijkt aan de hand van deze uitgebreide en gestandaardiseerde checklist de gehele boot, zoals het onderwaterschip, de gasinstallatie en de tuigage.

 

U zorgt ervoor dat de boot goed toegankelijk is zodat de expert overal goed bij kan. Voor een volledige keuring is het van belang de boot droog te zetten. Het is handig als u bij de keuring aanwezig bent. U kunt dan meteen de resultaten samen doornemen.

 

Hoe onderhoudt u uw boot het beste?

Wanneer uw boot in een jachthaven ligt en er moet onderhoud aan uw boot plaatsvinden, is het verstandig eerst met de haveneigenaar afspraken te maken. Niet op iedere haven mag u klussen. Dit heeft veelal te maken met de aansprakelijkheidsverzekering van de jachthaven. In het Haven- en Werfreglement vindt u de basisregels, een haven mag dit reglement aanvullen met specifieke regels.

 

Wie onderhoudt uw boot?

Natuurlijk kunt u veel zelf doen aan uw boot. Maar niet iedereen beschikt over de kennis en de tijd om dat onderhoud goed uit te voeren. In dat geval schakelt u een jachtservicebedrijf dat lid is van HISWA Vereniging in. Deze HISWA-bedrijven gebruiken de HISWA Algemene Voorwaarden. Die bieden u optimale zekerheid.

 

Is uw gasinstallatie nog veilig?

Als u wilt weten of uw gasinstallatie in orde is, kunt u een keuring laten uitvoeren door een gasgecertificeerd bedrijf. Alleen deze erkende en gespecialiseerde bedrijven mogen gasinstallaties in pleziervaartuigen keuren. Zij werken met speciale controlelijsten en volgen regelmatig bijscholing.

Lees hier alles over veilig gebruik van gas aan boord.

Zoek bij Vind een bedrijf naar een gasgecertificeerd bedrijf bij u in de buurt. In het veld 'Kies een certificering' kiest u voor gascertificaat.


Hoe zit het met antifouling?

Het aanbrengen van aangroeiwerende verf zonder nummer is verboden. Smeer alleen antifouling met een toelatingsnummer. Meer informatie op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden: www.ctgb.org.


Alles geregeld en in orde? Dan zorgeloos varen!

Vind een boot

Gebruikt  Nieuw
Soort
motorboot  zeilboot
Prijs
Lengte
Zoeken bij
Alle HISWA-leden
Alleen HISWA-makelaars