Naar de inhoud
Home > Voor watersporters > Boot huren

Boot huren


Wilt u een keer varen? Voor het eerst de watersport ontdekken? Dan is het verstandig om een boot te huren. Waar moet u dan op letten? Lees hieronder onze tips.


1. Welke afspraken gelden als ik een boot huur?

HISWA-verhuurbedrijven werken met een standaardhuurovereenkomst. In die overeenkomst staat onder meer wat uw vaargebied is, hoe hoog de borg is en wanneer u de boot weer moet inleveren.
HISWA-verhuurbedrijven hanteren verplicht de PDF-bestandHISWA Algemene Voorwaarden Huur en Verhuur pleziervaartuigen. Deze voorwaarden zijn, in overleg met de ANWB en Consumentenbond, opgesteld zodat naast de belangen van de ondernemer óók de belangen van de consument  zijn gewaarborgd. Een ander voordeel is dat u een mogelijk geschil kan neerleggen bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag zodat u het geschil op een goedkope, snelle en eenvoudige wijze kan oplossen. HISWA Vereniging staat daarbij borg voor de nakoming van het bindende advies door het HISWA-lid.

 

2. Heb ik een vaarbewijs nodig?

Als uw boot langer dan 15 meter is of sneller kan varen dan 20 km/u dan heeft u een vaarbewijs nodig.
Voor praktijk- en theorieopleidingen voor alle typen vaartuigen kunt u terecht bij HISWA-vaarscholen, die erkend zijn door de commissie Watersportopleidingen.

 

 

 

3. Waar mag ik varen?

In uw HISWA-huurovereenkomst staat in welk vaargebied(en) u het schip mag gebruiken. Wilt u naar een specifiek vaargebied, overleg dit dan vóór vertrek  met de verhuurder om teleurstelling te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

4. Hoe vind ik de HISWA-verhuurbedrijven?

Bij Vind een bedrijf op deze site kunt u zoeken naar alle HISWA-bedrijven. Daaronder zijn veel bootverhuurders. HISWA-bedrijven zijn herkenbaar aan het HISWA-logo.

 

Op www.vakantievaren.nl vindt u alleen bootverhuurders, die zijn aangesloten bij HISWA. U kunt een boot huren voor 1 dag of voor een vakantie. 

 

 

 

5. Is er een inventarislijst aan boord?

Bij het huren van een kajuitjacht ontvangt u altijd een inventarislijst. Hierop staat wat geacht wordt aanwezig te zijn bij de aanvang van de huurperiode. Bij terugkomst moet u de aanwezige inventaris weer onbeschadigd en compleet inleveren. Controleer de inventarislijst voor afvaart (voordat u uw handtekening zet). Kijk ook of er voldoende zwemvesten met het juiste drijfvermogen, reddingsboeien en (eventueel) vuurpijlen aan boord zijn.

 

 

 

6. Hoe oud moet je zijn om een boot te mogen besturen?

Volgens het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) mag een roeiboot en een open zeilboot tot 7 meter door iedereen worden bestuurd. Maar is het een open motorboot tot 7 meter die maximaal 12 km/u kan, dan moet de bestuurder tenminste 12 jaar oud zijn.
Voor alle andere boten geldt een leeftijdsgrens van tenminste 16 jaar, behalve wanneer het een snelle motorboot betreft. Hiervoor moet de bestuurder minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een Klein Vaarbewijs.
 

 

7. Hoe kan ik annuleren?

In de PDF-bestandHISWA Voorwaarden Huur en Verhuur Pleziervaartuigen is een mogelijkheid tot annulering opgenomen. De periode tussen de annulering en de aanvangstdatum van de huurperiode is bepalend voor de gefixeerde schade die dan betaald moet worden.

 

 

 

8. Welke brandstof moet ik tanken?

Let op bij het tanken van dieselolie dat u witte diesel tankt. Het is voor recreanten verboden om met rode diesel te varen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Hoe werkt de nautische apparatuur?

Laat u de werking van nautische apparatuur goed uitleggen en controleer of alle apparatuur werkt. Let ook op de aanwezigheid van handleidingen zodat u deze tijdens de tocht kunt raadplegen.