Naar de inhoud
Home > Voor watersporters > Alles over watersport > Welke watersportgebieden zijn er?

Welke watersportgebieden zijn er?


Nederland en water horen bij elkaar. Het netwerk van waterwegen en meren is bepalend voor het landschap in Nederland. Maar welke watersportgebieden zijn er nu allemaal?


De grootste concentraties boten zijn te vinden in de volgende watersportgebieden:
 
Geschikt voor kleinere boten en/of onervaren bemanningen:

 • Friese Meren
  In het zuidwesten en midden van Friesland vind je het toeristische gebied De Friese Meren. Met name in de zomer trekt het gebied veel watersporters aan.
  De grootste Friese meren zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer.
 • Hollandse Meren/Plassen
  De Hollandse Plassen, Kagerplassen, Braassemermeer, de Vlietlandmeren, Nieuwkoopse Plassen, Reeuwijkse Plassen, Westeinder Plassen, Vinkeveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen vormen samen een uniek watersportgebied midden in het Groene Hart.
 • De Biesbosch
  De Biesbosch is de benaming voor een zeer waterrijk recreatiegebied gelegen bovenin Brabant.Op het water beleef je de omgeving optimaal. Vaar langs de bossen door kronkelende rivieren en aanschouw de prachtige natuur.
 • Limburgse Maasplassen
  De Limburgse Maasplassen, gelegen in Midden-Limburg is een van de grootste aaneengesloten watersportgebieden in Nederland. Ruim 3000 hectare grote en kleine plassen liggen aaneengeschakeld met de Maas. Het gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor iedere watersport liefhebber. 

Geschikt voor grotere boten en/of meer ervaren bemanningen:

 • IJsselmeer
  Rondom het IJsselmeer bevinden zich prachtige oud-Hollandse dorpen. Bezoek ze met de boot en geniet!
 • Waddenzee
  De Waddenzee ligt tussen de Noordzee en de Waddeneilanden en is terecht Werelderfgoed. Het is één van de grootste getijdengebieden ter wereld, met een unieke natuur.
 • Delta
  Geniet van de bijzondere waternatuur in de Delta. Wil je de Delta tot in de uiterste puntjes leren kennen? Dan moet je daar gaan varen.

Daarnaast zijn vooral voor motorboten de honderden kilometers Nederlandse rivieren en kanalen een waar paradijs. Met een boot komt u in Nederland op de meest onwaarschijnlijke plekken. Maar pak ook eens een roeiboot, kano of SUP-plank en maak actief een tocht over het water.

Gun jezelf een heerlijke vaarvakantie of vaardag! Kijk op www.vakantievaren.nl voor meer informatie over vaargebieden.

Scheveningen 1973