Naar de inhoud

Historie


HISWA is al 80 jaar het keurmerk van de watersport. HISWA werd in 1932 in hotel Krasnapolsky te Amsterdam opgericht door Nederlandse jachtbouwers en toeleveranciers met als doel één nationale watersporttentoonstelling te organiseren. De naam HISWA staat voor: Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport. Inmiddels is HISWA een begrip in de Nederlandse watersport.


De naam is bekend van de consumentenbeurzen, maar ook van HISWA Vereniging. Dit is de ondernemersorganisatie voor jachtbouw en watersport. HISWA Vereniging is de enige ondernemersorganisatie die in de volle breedte opkomt voor de belangen van de Nederlandse watersportindustrie. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de watersport snel aan populariteit toenam, kreeg de vereniging personeel in dienst. De voorjaarstentoonstelling groeide uit tot een van de grootste consumentenbeurzen in de RAI. In de zeventiger jaren ontstond ook het idee om iets aan belangenbehartiging te gaan doen, waarvan exportondersteuning op buitenlandse watersporttentoonstellingen een goed voorbeeld was. 

HISWA-tentoonstellingen

De jaarlijkse HISWA-watersporttentoonstellingen in Amsterdam zijn een begrip. Al vanaf 1933 organiseert HISWA Vereniging in samenwerking met Amsterdam RAI de voorjaarstentoonstellingen. De HISWA te water staat sinds 1987 vast op de agenda. Sinds 2018 is de Bataviahaven in Lelystad de locatie waar deze in-water-boatshow plaatsvindt. Beide beurzen zijn een toonaangevende en stabiele factor in de promotie van de Nederlandse watersportindustrie. Amsterdam RAI neemt sinds 1 januari 2008 de organisatie en exploitatie van de HISWA Amsterdam Boat Show voor haar rekening. Vanaf 1 januari 2008 is de organisatie en exploitatie van de HISWA te water in handen van HMM exhibitions.


HISWA van 1932 tot nu